Je tu prosinec a s ním i závěrečný díl našeho seriálu o orgánech a orgánové sestavě. Poslednímu měsíci v roce patří podle čínského pentagramu tlusté střevo. A i když nadcházející svátky příliš střídmosti nepřejí, péče o tlusté střevo je právě v tomto období na místě. Předvánoční čas je totiž pořádným náporem pro celé naše tělo, a tak si pořádný úklid nezaslouží jenom naše příbytky, ale i naše útroby. Pokud chcete adventní očistu pojmout se vším všudy, začněte především u sebe (a u tlustého střeva). Vyhnete se nejen zažívacím problémům, ale i chřipce a různým nachlazením, jejichž sezona je také v hlavním proudu.
Na konci roku v přírodě převládá prvek kovu, k němuž podle tradiční čínské medicíny náleží plíce a tlusté střevo. Tyto dva orgány jsou spolu úzce propojeny. Znáte to určitě z vlastní zkušenosti. Stačí kombinace předvánočního stresu, odbytého jídla a nedostatku spánku. To je pak nachlazení nebo chřipka na světě, ani se nenadějeme. Není náhodou, že 80 procent všech imunitních buněk sídlí ve střevech. Oslabení imunity ve střevech se pak projevuje často právě zánětem horních cest dýchacích.
Tlusté střevo se stejně jako plíce podílí na vylučování, když řídí sestup čchi v těle. Jejich zdraví se často odráží na největším z našich vylučovacích orgánů – kůži. Ekzémy, akné a další kožní obtíže jsou zrcadlem zdraví tlustého střeva nebo slabosti plic. Proto nestačí kůži léčit mastičkami, ale kořeny problémů hledat v těle. A vhodné je začít u tlustého střeva. Určitě máte alespoň hrubou představu, jak funguje. Ale pro pořádek si to raději ještě zopakujeme.
Tlusté střevo je poslední částí našeho trávicího ústrojí. Zatímco v tenkém střevě probíhá chemické štěpení potravy, v tlustém střevě se kašovitý obsah z tenkého střeva dále zahušťuje a formuje ve stolici. Dále tlusté střevo pomáhá vylučovat kaly i tělesné tekutiny z těla ven, zbavuje nás všeho toxického a nepotřebného. Podílí se i na tvorbě některých vitaminů — K, B12.
Kvůli špatné průchodnosti tlustého střeva se mohou odpadní látky vstřebávat zpět do těla, což může spustit silnou imunitní reakci. To se pak může projevovat jak nejrůznějšími kožními problémy, tak chronickou únavou, alergiemi či migrénami.
Mezi příznaky onemocnění tlustého střeva patří střídající se průjem a zácpa, krev ve stolici. Tradiční prameny čínské medicíny rozlišují více stavů. Převažující chlad a prázdnota v těle se může projevovat kručením v břiše, bolestí břicha a častými průjmy. Při plnosti a horkosti v organismu se stolice nadměrně zahušťuje a vysušuje, kvůli čemuž dochází k zácpě. Vlhká horkost zase způsobuje bolest břicha a srážení krve ve stolici.
Stěny střeva jsou osídleny širokým spektrem mikroorganismů, které našemu tělu dělají nenahraditelnou službu. Jejich počet je stejný jako počet buněk v lidském těle. Každý člověk má jedinečné složení svého mikrobiomu, jež je svoji unikátností možné připodobnit k otisku prstu.
Zčásti je jeho složení dáno geneticky, ovlivňuje ho to, jakým způsobem jsme se narodili, jak dlouho jsme byli kojeni, kde a jak žijeme a co jíme. Má bezprostřední vliv na zdraví, schopnost učit se, emoce nebo na to, zda máme sklon k depresím a psychickým onemocněním.
Jeho význam pro naše tělo je neustálým zdrojem bádání. Je na zvážení každého, jestli si tyhle pomocníky ponechá nebo je vypláchne klystýrem, moderní hydrocolon terapií či je zlikviduje antibiotiky.
Naše střeva jsou propojena rozsáhlou strukturou nervů. Tak hustou síť nervů je možné najít jenom v našem míšním kanálu. Do trávicího systému se tak otiskávají naše emoce a nebo je trávicí systém přímo vyvolává. Sami jste to určitě zažili nesčetněkrát, když jste před důležitou zkouškou dostali křeče do břicha.
Na emocích se podílí i složení našeho mikrobiomu, který komunikuje s naším mozkem. Je dokázáno, že zhruba 90 % nervových vzruchů jde z břicha do hlavy a jen 10 % obráceným směrem.
Z hlediska psychosomatiky je střevo sídlo našeho podvědomí, našich nejhlubších obav, démonů a stinných stránek. V tomto pojetí si můžeme představit naši hlavu jako dr. Jekylla a naše tlusté střevo jako pana Hyda. Zbavíme-li se na fyzické rovině všeho nepotřebného a zajistíme-li tlusté střevo stále průchodné, uleví se nám i na duševní úrovni.
Princip je jednoduchý, vždy když se zbavíme něčeho nepotřebného, uděláme tím místo pro něco nové a čerstvé. Je to jako s oblečením. Když uděláte čistku ve skříni, uděláte si i jasno v tom, co nového potřebujete a na co se bude jenom prášit. Pro zdraví tlustého střeva je důležité nelpět na minulosti a staré události či nevyřešené konflikty nezamést pod koberec (tedy do našeho podvědomí), ale záležitosti urovnat a vztahy pročistit.
Konkrétně mezi pátou a sedmou hodinou ranní. Pokud tedy v tuto dobu vstáváte a pravidelně se na toaletě vyprazdňujete, děláte pro své střevo jen to nejlepší. Orgány i naše celé tělo mají totiž v oblibě pravidelnost a rytmus.
Dráha meridiánu tlustého střeva začíná u nehtu ukazováčku, pokračuje přes hřbet ruky k zápěstí, vine se po vnější straně předloktí, přes loket a paži až k rameni. Jedna větev proniká dovnitř těla přes plíce k tlustému střevu. Druhá větev vede přes krk, tvář a zuby k nosu. Celý meridián má 20 akupunkturních bodů.
Ze všeho nejdůležitější je vyhýbat se všemu, co by mohlo potenciálně střevní stěnu poškozovat. To znamená nadměrná spotřeba cukru, obilnin obsahujících lepek, pasterizovaných mléčných výrobků a geneticky modifikovaných potravin.
Krokem číslo dvě je nahradit nezdravé potraviny zdravou alternativou. Vybírat si potraviny s co nejmenším obsahem chemických látek, nejlépe v bio nebo farmářské kvalitě. I v běžném supermarketu dnes seženete zeleninu a ovoce v bio kvalitě, šunku bez dusitanů či přirozeně bezlepkové potraviny. A nemusíte ani obíhat speciální obchody. To naši předci to měli se zdravou stravou ještě jednodušší. Využívali to, co rostlo či chovali na zahradách, lukách a v lesích.
V dřívějších dobách se jídelníček našich předků přirozeně přizpůsoboval ročnímu období, žádné mandarinky na Mikuláše a kokosy na Štědrý den. Takže zatímco během jara a léta jedli lehčí a jídla, na podzim a v zimě si mohli dovolit hutnější a sytější stravu. Život našich předků má spoustu společného s principy tradiční čínské medicíny, která stravování dle ročních období vřele doporučuje.
Často se lidé mylně domnívali, že babičky vařily jídla nezdravá a tučná. Pravdou ale je, že dříve lidé jedli častěji než my vařené obilniny, rýži nebo luštěniny. Ty se správně upravovaly namáčením, kvašením a nakličováním. Ze zeleniny to pak na podzim a v zimě byly uskladněné dýně, kedlubny, kapusta a zelí. Životní energii udržovali také pokrmy z masa, prim hrálo maso z krůty, králíka, husy a také zvěřina. To si ovšem dopřávali pouze jednou týdně, většinou v neděli.
Pokud už jste podnikli krok číslo jedna a dvě, tedy vyloučení škodlivých potravin a nahrazení zdravější alternativou, můžete se vrhnout na ozdravení střevní stěny. Tu vám pomohou vyčistit a zahojit nejrůznější bylinky a doplňky stravy. Očista střev může probíhat na více úrovních. Proti nejrůznějším parazitům vytáhněte zbraně v podobě koření typu hřebíček, ořešák, kurkuma či mateřídouška.
Než se vrhnete na předvánoční úklid, vymydlete také pořádně vaše střevo. Vyčistit vám ho pomůže yucca. Tato rostlinka obsahuje podobně jako prostředek na nádobí saponiny, látky, které při protřepání s vodou silně pění. Neznamená to, že byste teď měli začít pít jarovou vodu! To by vám moc dobře neudělalo. Zato yucca pomáhá při očistě těla od škodlivin a toxinů. Spolu s ní je důležité do těla dostat i dostatek vlákniny, která tzv. kartáčuje střevní stěny od nánosů nevstřebaných látek.
Velice účinné jsou zelené potraviny, zejména chlorella. Tato jednobuněčná řasa do sebe dokáže navázat těžké kovy a toxiny a vyloučit je spolu se stolicí ven. I obyčejné české lněné semínko umí zázraky. Krásně vyčistí celé střevo, odstraní usazeniny, dodá potřebný sliz a přitom nenaruší střevní mikroflóru.
Posledním krokem je tzv. sanace střev, tedy osídlení zdravými probiotiky. Ty střevu dodáte buď doplňky stravy nebo probiotickými mléčnými výrobky či fermentovanou zeleninou. Nejlepší je asi kombinace obou.
Po zdravé trávení je nezbytný pohyb. V základu stačí chůze, protahovací a dýchací cvičení nebo cviky na břicho. Cíleně si ke zdravému střevu můžeme pomoci i orgánovou sestavou.
Pozice pro posílení dráhy tlustého střeva vypadá následovně. Postavte se rozkročmo a zapažte ruce, které následně spojíte pomocí ukazováčků. Předkloňte se s rovnými zády. Paže v loktech propněte a vytahujte je z ramen směrem vzhůru. Hlava je v jemném záklonu. S každým nádechem paže zapažujte výš a výš. S výdechem můžete jít do hlouběji do předklonu. Pozor s rovnými zády! Po třetím výdechu se navraťte do původní pozice.