Je tu červen, dlouhé dny a teplé noci, které svádějí k nočnímu polehávání pod zářivými hvězdami. Slunce je v plné síle a v přírodě vše bují a krásní. Převládá element ohně a k němu nyní podle tradiční čínské medicíny náleží tenké střevo. Je klíčovým orgánem trávicí soustavy a sídlí v ní náš obranný systém.
Stejně jako starověcí čínští lékaři, i ajurvédští mistři, znali význam střev pro tělesný i duševní život. Ajurvéda pracuje s termínem „agni“, jímž označuje biologický oheň, který se stará o proces trávení. Jeho síla je u každého jedince jiná. Pokud je ale „agni“ nedostatečné, nedostává se nám ani dostatek živin. Nedokonale natrávená potrava se usazuje ve střevech a takový stav je podle ajurvédy podstatou nemoci.
O důležitosti zdraví tenkého střeva se tradiční systémy alternativní medicíny shodují s tou současnou západní. Ta střevo označuje za náš druhý mozek. Mnoho studií potvrzuje, že řada nemocí má základ právě v nedostatečném zdraví střev, respektive jeho mikrobiomu. Tyto malé „potvůrky“ mají dopad na náš imunitní systém, náladu nebo zdravou hmotnost.
Tenké střevo je zkrátka opravdové centrum našeho zdraví. Pojďme se proto podrobně podívat na to, jak mu v tomto období co nejvíce ulehčit a dobře o něj pečovat.
Tenké střevo je uloženo mezi žaludkem a tlustým střevem a jeho délka dosahuje až pěti metrů. Je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Důležitou úlohu při vstřebávání potravy hrají stěny tenkého střeva. Povrch střeva je totiž pokryt klky, které zvětšují jeho plochu na velikost tenisového hřiště! Díky rozšíření vnitřního povrchu se usnadňuje vstřebávání živin.
Tenké střevo podle TCM řídí vylučování, odděluje čisté od kalného. Jako čisté označuje čínská medicína esenciální látky, které poskytují výživu organismu. Nepotřebné zbytky potravy odcházejí z těla ven. Zatímco čistá vyživující esence je dopravována pomocí čchi sleziny vzhůru do celého těla, kalné klesá s podporou čchi žaludku dolů. Tuhý odpad pokračuje do tlustého střeva a nepotřebné tekutiny do močového měchýře. Pokud je ale přeměňovací činnost čchi slabá, může docházet k průjmům nebo chorobnému zadržování moče.
Úzce je tenké střevo také propojeno se slezinou a ledvinami. Toto propojení se ukazuje zvláště, když je oslabena jejich energie. Meridián tenkého střeva má celkem 19 bodů a probíhá vzestupně od ruky k hlavě. Začíná na malíčku, vede podél okraje dlaně a pokračuje přes zadní stranu předloktí až k nejvyššímu bodu zad. Jedna větev probíhá vnitřkem těla přes srdce, bránici, žaludek až tenkému střevu. Další větev se spojuje s navazujícím meridiánem močového měchýře.
Energetická nerovnováha tenkého střeva ovlivňuje zdraví páteře nebo slinivky. Mezi fyzické projevy nerovnováhy patří i bolesti zubů a horní čelisti, otékání pod bradou, bolesti v krku, bolesti vnější straně šíje, ramen, hlavy, bolest v nadloktí a předloktí, cévní poruchy, bolesti v podbřišku a bederní páteři.
Tenké střevo je nejvíce oslabené mezi jednou a třetí hodinou odpolední. Objednejte se v tuto dobu k zubaři. Všechny ty nepříjemné zákroky budete cítit méně, citlivost zubů je v tento čas totiž nejnižší.
Stav tenkého střevo symbolizuje náš strach z minulosti. Vnitřní nahromadění věcí, které už nepotřebujeme, a strach z jejich odstranění. Střeva tráví naši potravu, ale i to, co vnímáme a zažíváme. Dobře trávit a dobře vylučovat platí nejen na fyzické rovině, ale také na té duševní.
Lidé s nevyrovnanou energií tenkého střeva těžko získávají nadhled. Nezdravě hodnotí situaci, přehnaně kritizují sebe i ostatní, často přeceňují své možnosti a posouvají vlastní hranice na úkor ostatních. Důležité je postavit se k věcem tak, jak se mají. Všichni v životě děláme chyby. Ty ale nemají sloužit k sebebičování, přinášet nám mají především nové poznání.
Správné stravování je jedním z hlavním léčebných prostředků tradiční čínské medicíny. Za více než 2 000 let vyvinula TCM svoji dietetiku do detailu. Bere v potaz sezónnost, lokálnost, individuální nastavení člověka a tepelný potenciál jednotlivých potravin.
V létě převažuje energie ohně, která stoupá nahoru. Náleží k němu hořká chuť, která vyrovnává nadměrný oheň, ochlazuje a stahuje. Ještěže léto nabízí tolik možností, sestavit zdravý jídelníček je pak hračka! Využijte rozmanitosti Matky přírody, zařaďte co nejvíce sezónní zeleniny i ovoce a hurá na louku pro bylinky! Čekanka, rukola nebo divoké byliny jako pampeliška vysušují, snižují napětí v organismu a usnadňují trávení. Vytvořte si barevnou krásu na talíři a ozdobte si třeba salát jedlými květy sedmikrásek nebo lichořeřišnice.
Blahodárné jsou fermentované výrobky. Miso, tempeh, osvěžující kombucha nebo fermentovaná zelenina obsahují přirozená probiotika, která jsou tak důležitá pro rovnováhu mikrobiomu v našich střevech. Z mléčných výrobků vybírejte ty, které jsou co nejméně průmyslově upraveny. Tedy ideálně nepasterizované farmářské produkty z kravského, kozího nebo ovčího mléka.
V létě tradiční čínská medicína doporučuje lehká jen krátce povařená jídla. Vyhněte se hůře stravitelným potravinám, přidejte čerstvou zeleninu, ovoce a klíčky. Jídlo osvěžující potravy bude dělat tělu dobře, část chodu byla ale měla být tepelně upravená. Salát ze syrové zeleniny k obědu každý den nemusí dělat organismu dobře. TCM radí: „Zachovejte teplou snídani a nevynechávejte polévky.“ Oblíbené grilovačky nebo smažené jídlo, které je bohužel často jedinou možností „občerstvení“ na českých koupalištích, dodává do těla horký jang, který je vhodné v parném létě omezit.
Zmrzliny a ledové nápoje ani v létě staří číňané nedoporučují, protože mají na tělo stahující efekt, který může způsobit zadržování tekutin v těle. Paradoxně tělo více zahřejí, protože žaludek musí vynaložit více energie, aby prudké ochlazení vyrovnal. Chladnou povahu těchto potravin vyváží teplý nápoj nebo kousek zázvoru.
Někdy je ale tak těžké odolat, hlavně když je na každém rohu spousta lákadel! Nebojte ale, občasný úlet nevadí, organismus si s ním poradí. Snažte se naslouchat svému tělu, co vám říká. Jak se cítíte po jídle? Nafouklí a unavení? Zkuste to příště jinak. Tělo se vám odmění a bude lépe zvládat podzimní chladné a deštivé období, které je opravdovým náporem pro imunitu.
Střevo velice oslabuje stres. Při něm totiž máme tendenci dýchat mělce a vůbec se nenadechujeme do břicha. Pro správnou činnost trávicí soustavy je důležité naučit se dýchat tak, aby se břicho při nádechu zvětšilo.
A jak ještě střevům pomoci? Zkuste cvik z orgánové sestavy. Zaujměte polohu jako u pozice posilující srdce, tedy v sedu s pokrčenýma nohama. Chodidla spojte a uchopte propletenými prsty. Předkloňte se a čelem se snažte co nejvíce přiblížit k nohám. Lokty spočívají na podlaze. S každým výdechem prohlubte pozici, s nádechem se vraťte pomalu zpět, obratel po obratli. Cvik si můžete usnadnit tím, že podložíte pánev polštářem.
V příštím díle se můžete těšit na pokračování našeho seriálu věnujícímu se orgánům a orgánové sestavě, tentokrát na téma krevního oběhu.